Hartcoherentie

meer energie, minder stress

Wat is hartcoherentie?

De snelheid van jouw hartslag bepaalt heel sterk hoe jouw geest en lichaam functioneert.  Zo zullen de meeste mensen eerst enkele keren diep ademhalen voor ze een inspanning doen (sterk inademen verhoogt de hartslag en bereid je mentaal voor op inspanning).  Aan de andere kant zullen we, als we bijvoorbeeld de trap op zijn gelopen sterker uitademen om weer tot rust te komen en onze hartslag te vertragen. 
Op mentaal gebied zal iemand die gestresseerd is meestal heel snel en oppervlakkig ademen wat op zijn beurt dan ook weer een te hoge hartslag tot gevolg heeft.

Via hartcoherentie bieden we een aantal oefeningen en technieken aan waarmee je ook zelf aan de slag kan gaan.  De doelstelling is om je het hart, je ademhaling en je zenuwstelsel weer in balans te brengen met elkaar.  Als we dit bereiken spreken we van hartcoherentie.

Enkel van de voordelen van hartcoherentie zijn oa: stressvermindering, emotionele balans, verbeterde focus, en een verbeterde slaapkwaliteit.  Door regelmatig te oefenen ga je dus ook je fysieke (meer energie) en mentale (oa meer concentratievermogen en veerkracht) gezondheid verbeteren.

Meer informatie kan je o.a. vinden onderaan deze pagina, of op de websites van het ziekenfonds Helan, of via de website gezondheid.be.

Hartcoherentie in de praktijk

Iedereen is anders!  Daarom zal ik steeds samen met jou aftasten wat nodig is en zo zullen we dan samen naar het juiste stappenplan komen.  Maar… om toch al een idee te geven waarover we spreken volgt hier een ‘standaard’ plan van aanpak:  een typisch traject duurt 6 à 8 weken en tijdens die periode kom je 4x naar de praktijk.  Tijdens deze sessies meten we met speciale apparatuur jouw huidige hartcoherentie en passen dan de oefeningen hierop aan.

Je krijgt verder ook oefeningen mee om thuis te doen.  Heb je vragen, aarzel niet, je kan mij steeds een berichtje sturen. 

Een afspraak maken?

Heb je nog een vraag of wens je een afspraak maken?

Dit kan eenvoudig en snel. Je kan kiezen wat voor jou het beste werkt:

Wat is hartcoherentie (uitgebreid)?

Hartcoherentie is een term die verwijst naar een toestand van fysiologische samenhang tussen het hart, de ademhaling en het zenuwstelsel. Wanneer iemand hartcoherentie bereikt, functioneren deze systemen in harmonie en kunnen ze positieve effecten hebben op zowel fysiek als mentaal welzijn. Hier zijn enkele voordelen van het beoefenen van hartcoherentietechnieken:

  1. Stressvermindering: Een van de belangrijkste voordelen van hartcoherentie is het vermogen om stress te verminderen. Door bewust te ademen en de hartslag te reguleren, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, wat resulteert in een ontspannen staat van zijn. Dit helpt bij het verminderen van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, en bevordert een gevoel van kalmte en welzijn.
  2. Emotionele balans: Hartcoherentie kan ook helpen bij het bevorderen van emotionele balans. Door regelmatig te oefenen, leer je je bewust te worden van je emoties en deze te reguleren. Het helpt je om je emoties beter te begrijpen en ermee om te gaan, waardoor je veerkrachtiger wordt in stressvolle situaties en meer in staat bent om positieve emoties te cultiveren.
  3. Verbeterde focus en mentale helderheid: Het beoefenen van hartcoherentie kan je helpen om je aandacht te richten en je concentratie te verbeteren. Door je ademhaling en hartslag te reguleren, activeer je de prefrontale cortex, het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor aandacht en cognitieve functies. Dit kan leiden tot verbeterde focus, betere besluitvorming en verhoogde mentale helderheid.
  4. Verbeterde fysieke gezondheid: Hartcoherentie heeft niet alleen invloed op je mentale welzijn, maar kan ook verschillende positieve effecten hebben op je fysieke gezondheid. Onderzoek suggereert dat het beoefenen van hartcoherentie de bloeddruk kan verlagen, de hartslagvariabiliteit kan verbeteren en ontstekingsreacties in het lichaam kan verminderen. Deze voordelen dragen bij aan een betere cardiovasculaire gezondheid en algemeen welzijn.
  5. Verbeterde slaapkwaliteit: Hartcoherentie kan ook een gunstig effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Door de ontspanning en stressvermindering die het met zich meebrengt, kun je gemakkelijker in slaap vallen, dieper slapen en verfrist wakker worden. Dit heeft weer positieve effecten op je energieniveau, humeur en algehele functioneren gedurende de dag.

Kortom, hartcoherentie biedt vele voordelen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Door regelmatig te oefenen en bewust te zijn van je hartslag en ademhaling, kun je stress verminderen, emotionele balans bevorderen, je concentratie verbeteren, je fysieke gezond.  Indien je deze techniek beheerst zal na verloop van tijd je ‘groene’  zone, de zone waarin je veel eer energie hebt zonder in stress te schieten, sterk verruimen.